Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Scaune


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1705
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-19654
Adresa: Str. Scaune 2 sector 3
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Biserica Biserica
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 20-Jul-2009

Biserica  Adormirea Precistei- „SCAUNE”, a „MĂCELARILOR”, a „SĂPUNARILOR” * 

Hramuri: Adormirea Precistei şi Naşterea Maicii Domnului

Este situată în centrul Capitalei, în spatele Spitalului Colţea, în fosta mahala Scaune (butuci din lemn pe care măcelarii taie carnea). Se remarcă prin faptul că este „îngropată” faţă de nivelul actual al terenului.

Actuala biserică a fost zidită la 1705, pe locul uneia mai vechi din lemn de la 1611, cu banii lăsaţi de neguţătorul Tănasie de la Târnova, de către nepotul său Stavro. În anul 1843 a fost reparată de paharnicul Ioan Costacopul, când au fost închise cu zidărie arcadele pridvorului, a fost tencuită la exterior şi zugrăvită. Reparaţii s-au efectuat în 1878 apoi în 1915. Între 1908-1939 a fost lăsată în părăsire şi închisă.

După 1939, cu străduinţa preotului Gh. Prejneanu şi sprijinul Comisiei Monumentelor Istorice, prin arhitectul Ştefan Balş, au fost făcute importante reparaţii: s-au deschis arcadele pridvorului, s-a refăcut acoperişul din olane, apoi în 1944 s-a degajat biserica împrejur, nivelul terenului fiind mai ridicat cu cca 1 m. Vechea tâmplă a bisericii este de la începutul sec. XVIII. Pictura interioară este originală, în frescă, fiind de o valoare deosebită, autorul nefiind cunoscut; a fost spălată şi restaurată în 1944 de pictorul Gh. Popescu.  Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, se află acum în Sf.Altar.

Biserica are un plan treflat (27,10 x 8,32 – 12 m), cu ziduri groase, cu un singur turn-clopotniţă pe pronaos (refăcut în 1954). Pridvorul este sprijinit pe 10 coloane groase din cărămidă, care susţin 5 arcade foarte înguste pe faţada de apus, închise acum cu ferestre metalice. Se păstrează portalul din piatră sculptată cu motive florale. Decoraţia exterioară este simplă: un brâu dintr-un tor între două şiruri de cărămidă aşezată  zimţat, ferestre cu ancadramente simple din piatră. Are un acoperiş în patru pante cu streaşină largă, învelit cu olane.

Casa parohială aşezată la nord-est de biserică, a fost construită în anul 1947.

 

L.S. 

Extras din : Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea _Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti- Vol.1, 2005, Ed. Universalia

 

* Ionnescu Gion- Istoria Bucureştilor, 1899- Bisericele bucureştene 61 :-  Se pomeneşte de dânsa de la 1675, iuniu 5, în care se spune că în apropiere de biserică curgea râuleţul Bucureştioara, care trecea apoi la vale, de la Scaunele-Vechi de Carne laPescăria -Veche. Brâncoveanu o mai numeşte la 1701, iuliu 4 şi Biserica Creţuleştilor.

Un act din 1681 a lui Şerban-Vodă Cantacuzino spune că biserica e făcută pe locurile lui Cernica marele vornic de la începutul secolului XVII, şi unul din marii proprietari de locuri şi de vii în Bucureştii timpurilor acelora.

Se zice că e fundată la 1611 de Atanasie de la Târnova. E una din vechile biserici ale Bucureştilor, şi are hramul Adormirei.

 

mpvandor / 31-Mar-2009

 Biserica mai poarta numele si de "Biserica Scaune"